Eric Vaarzon Morel schrijft nieuwe flamenco-opera El Greco de Toledo

Hemelse muziek, aardse flamenco en geïmproviseerde muziek komen bij elkaar in de eerste flamenco-opera EL GRECO DE TOLEDO van gitaarvirtuoos Eric Vaarzon Morel. Zoals dat 400 jaar geleden in de straten van Toledo gebeurde, worden ook nu weer de zonden tijdens de Semana Santa bezongen, klinkt de kolkende fiësta en komt de mystiek van de duisternis tot leven.
Deze muziektheatervoorstelling toont episodes uit het leven van de kunstschilder El Greco (1541-1614), die geconcentreerd zijn rond liefde, schilderkunst en filosofie. Het libretto is gebaseerd op spirituele teksten van de mystici Teresa de Ávila en Juan de la Cruz en de laatste brief van El Greco zelf. Er wordt zowel in het Spaans als in het Nederlands gezongen.

Leven in een multiculturele stad
El Greco (1541-1614), oorspronkelijke naam Domenikos Theotokopoulos, is een icoonschilder geboren op Kreta. Via Venetië en Rome vestigt hij zich uiteindelijk in de Spaanse multiculturele stad Toledo. Verschillende religieuze stromingen zijn voortdurend op de vlucht voor de strenge inquisitie. Samenkomsten vinden plaats in onderaardse gangen en tunnels. In deze periode viert de mystiek hoogtij. Het lukt El Greco een opdracht te krijgen van Philips II om een groot schilderij van de Heilige Mauritius te maken voor een kapel in het in aanbouw zijnde Escorial vlakbij Madrid. Zijn afwijkende opvatting over compositie, licht en kleurgebruik botsen met de heersende opvattingen van die tijd. Het schilderij wordt afgewezen en El Greco trekt zich gedesillusioneerd terug in zijn Casa del Greco. Hier werkt hij in eenzaamheid aan zijn opdrachten voor kerken en kloosters om in zijn levensonderhoud te voorzien. Heimelijk laat hij zijn opvattingen over kunst de vrije loop. Zijn schilderkunst komt tot ongekende bloei. El Greco overleefde door zijn opportunisme. Met zijn schilderijen van de zeer herkenbare, langgerekte figuren in grove penseelstreken, was hij zijn tijd ver vooruit.

Uitvoerenden
Eric Vaarzon Morel (1961) is een veelzijdige flamencogitarist met grensoverschrijdende faam. Hij kreeg op zijn zestiende jaar les van Paco Peña. Op negentienjarige leeftijd vertrok hij naar Spanje, waar hij twee jaar woonde en werkte. Hij maakte deel uit van de Zwitserse groep Flamencos en als vast lid van de Cuadro Flamenco bespeelde hij zes jaar lang de Nederlandse theater- en concertpodia. Met zijn eigen band Chanela vestigde hij definitief zijn naam als gitarist. Hij werkte met uiteenlopende artiesten samen waaronder trompettist Eric Vloeimans, gitarist Harry Sacksioni en acteur Gijs Scholten van Aschat. Hij speelde tweemaal op het North Sea Jazz Festival. Het Concertgebouw Jazz Ochestra voerde zijn composities uit in het Concertgebouw en het Bimhuis. In zijn nieuwste compositie, de flamenco-opera El Greco de Toledo, combineert hij westerse- en wereldmuziekstijlen. In deze flamenco-opera komen westerse en wereldmuziekstijlen bij elkaar.

Naast Eric Vaarzon Morel op flamencogitaar werken mee: Xenia Meijer (mezzosopraan), Eric Vloeimans (trompet) Maarten Engeltjes (countertenor), Ginesa Ortega (flamencozangeres), Carlos Denia (flamencozanger), La Truco (flamencodanseres) en een strijkkwartet bestaande uit Oene van Geel - aanvoerder / altviool, Ben Mathot - viool, Emile Visser - cello, David de Marez Oyens - contrabas. Regie: Javier López Piñon. Decor: Mirko Krabbé. Kostuums: Elianne van Dorp.

El Greco de Toledo is een productie van Eric Vaarzon Morel / Stichting Flamencogitaar & Muziektheater.
Tourneeplanning: Senf Theaterpartners.
Uitvoerend producent: Impresariaat Rini Kersten/Centro Flamenco Puro
PR & Communicatie: Frank Klijn/Klijnproducties
Grafische vormgeving: Maquet Amsterdam
Met dank aan: Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch, VSBFonds, Fonds Podiumkunsten nl.
www.ericvaarzonmorel.nl